Legea medierii – informarea e obligatorie de la 1 februarie 2013

Medierea are nevoie de un impuls substantial pentru a putea functiona. Cred ca obligarea partilor de a urma o procedura de informare mai inainte de a se adresa instantei judecatoresti este o astfel de cale, cu scopul de a familiariza partile cu avantajele medierii si de a le convinge sa ramana in mediere. De altfel, acestea este obiectul Legii 115/2012 care in iunie anul acesta a modificat Legii medierii.

Citeste mai departe »

Psihologia mediatorului – Daniel Bowling, David A. Hoffman

Stimati psihologi,

In colectia Psihologie-Psihoterapie a aparut un nou titlu Psihologia mediatorului coordonat de Daniel Bowling si David A. Hoffman. Cartea se adreseaza atat mediatorilor care doresc sa isi sporeasca abilitatile de a rezolva conflicte si sa isi depaseasca limitele de cunoastere si indemanare din acest domeniu, oferind cititorului un sprijin in descoperirea propriului drum catre un stil propriu, cat si psihologilor, psihoterapeutilor, specialistilor din domeniul asistentei sociale si tuturor celor care, in practica lor, se confrunta cu delicata problema a facilitarii solutionarii disputelor si conflictelor.

Citeste mai departe »

Romanii care vor la judecator, obligati sa treaca intai pe la mediator

Reprezentantii organizatiei profesionale a mediatorilor sustin ca modificarea Legii medierii, in sensul in care partile aflate intr-un litigiu sunt obligate sa apeleze la mediatori inainte de a ajunge in instanta de judecata, va despovara semnificativ tribunalele de muntii de dosare aflate in prezent pe rol si va crea economii importante de bani si de timp, atat pentru bugetul de stat, cat si pentru persoanele implicate in procese. Pe de alta parte, fostul guvern Ungureanu s-a exprimat impotriva proiectului de lege, ca de altfel si Comisia juridica a Senatului, principalul argument fiind acela ca medierea obligatorie este de natura sa obstructioneze accesul la justitie, garantat de Constitutie.

Senatul a adoptat saptamana trecuta un proiect de modificare a Legii medierii, care instituie obligativitatea ca partile aflate intr-un litigiu sa incerce mai intai sa-si rezolve disputa pe cale amiabila, adresandu-se institutiei mediatorului, si numai ulterior instantei de judecata, daca procedura de mediere esueaza.

Citeste mai departe »

Pregateste-ti disputele ca sa le poti castiga

Pregateste-ti disputele ca sa le poti castigaDiferentele de personalitate, experienta, capacitate de a ne asuma riscuri conduc la divergente de opinii, actiuni contradictorii sau reprosuri ce alimenteaza disputele pe care le avem cu ceilalti. Prin intermediul lor incercam sa restabilim raportul de forte si sa ne aparam sau intarim pozitia. Chiar daca aparent lupta este dusa in planul comunicarii si ideilor, in realitate ea are o puternica incarcatura emotionala, pe care o folosim pentru a obtine un avantaj relational. Si daca in artele martiale se spune ca cine loveste primul pierde, in zona disputelor verbale putem afirma ca persoana care isi exprima prima emotiile pierde.

Citeste mai departe »

Pentru femei – Sugestii in disputele de cuplu

Cei de la shine.yahoo.com au alcatuit o lista cu fraze ce vor ajuta in timpul unei dispute:

1. Te rog incearca sa intelegi si punctul meu de vedere.
2. Stai, pot sa retrag ce-am spus?
3. Nu trebuie sa rezolvi asta – pur si simplu ma ajuta sa vorbesc cu tine.
4. Este important pentru mine. Te rog sa ma asculti.
5. Am exagerat, iarta-ma.
6. Vad ca esti intr-o pozitie dificila.
7. Stiu unde am gresit
8. Nu m-am gandit niciodata asa pana acum.
9. E posibil sa fi gresit.
10. Hai sa ne intelegem sa nu ne intelegem pe acest aspect.
11. Asta nu e doar problema ta, e problema noastra.
12. Ma simt total neapreciata.
13. Ne indepartam de la subiect.
14. M-ai convins.
15. Te rog vorbeste in continuare cu mine.
16. Imi dau seama ca nu e vina ta.
17. Nu am vrut sa spun asta.
18. Realizez cum am contribuit la problema.
19. Pana la urma, de ce ne certam?
20. Cum pot rezolva situatia?
21. Imi pare rau.
22. Te iubesc!

Noua medicina germana – Despre legatura conflicte-boala

Pe 18 august 1978, Dr. Ryke Geerd Hamer, M.D., la vremea aceea internist şef la clinica oncologică a Universităţii din München, Germania, a primit vestea şocantă că fiul său, Dirk, a fost împuşcat. Dirk a murit în decembrie 1978 şi, câteva luni mai târziu, Dr. Hamer a fost diagnosticat cu cancer testicular. Din moment ce nu fusese niciodată grav bolnav, a suspectat imediat că dezvoltarea cancerului său poate avea legătură directă cu tragica pierdere a fiului său. Moartea lui Dirk şi propria sa experienţă cu cancerul l-au făcut pe Dr. Hamer să investigheze istoricul pacienţilor săi de cancer. A descoperit foarte curând că, la fel ca el, toţi bolnavii de cancer pe care îi ştia au trecut prin experienţe extrem de stresante înainte ca boala să se instaleze şi să se dezvolte. Observarea conexiunii dintre minte şi organism nu a fost surprinzătoare. Numeroase studii arătaseră deja că atât cancerul, cât şi alte boli sunt foarte des precedate de un eveniment traumatizant.

Citeste mai departe »

Emotional Intelligence

[Prepared by HOPE Learning Systems Ltd. Ross Bayne, Suite 214, 11 Fairway Drive, Edmonton, Alberta, T6J 2W4 (403) 438-3899]

Anyone can become angry – - is easy. But to be angry with the right person, to the right degree, at the right time, for the right purpose, and in the right way – - this is not easy.

Aristotle, The Nicomachean Ethics

It is with the heart that one sees rightly; what is essential is invisible to the eye.

Citeste mai departe »

S-a deschis Centrul de Mediere Comunitara Cluj – anunta Ultrasilvam

Asociatia mediatorilor Ultrasilvam impreuna cu Consiliul Judetean Cluj au anuntat, in 24 septembrie, deschiderea unui centru de mediere comunitar. Centrul de Mediere Comunitara au anuntat, in 24 septembrie, deschiderea unui centru de mediere comunitar. Centrul de Mediere Comunitara imparte sediul cu ATOP si va locatia unde se vor desfasura sedintele de mediere, dar si unde persoanele interesate se pot inscrie la cursuri de mediere pentru a obtine calificarea necesara in practica acestei meserii. Centrul de Mediere Comunitara Cluj este dedicat solutionarii amiabile a conflictelor de natura comunitara si isi propune sa decongestioneze instantele de judecata de mare partedin cazurile generate de: conflictele ce implica cetateni ai municipiului si institutiile publice ale acestuia; conflicte situate in domeniul politicilor comunitare, drepturilor de proprietate si de folosinta, relatiilor de buna vecinatate, alocarii resurselor materiale si financiare locale si regionale, ordinii publice.

Urmariti reprezentantii institutiilor acestea: Anca Ciuca, presedinte Consiliul de Mediere; Calin Tuluc, presedinte ATOP CJ; Christian Chereji, pres. Asociatia Mediatorilor Ultrasilvam.

Sursa: tv-net.ro

Reconcilierea, urmarea dorită a supărării

Reconcilierea vine din negura vremurilor: specialiştii în primate consideră că aptitudinea de reconciliere le-a permis  strămoşilor noştri umanoizi şi verilor noştri, cimpanzei şi bonoba, să formeze grupuri durabile şi cooperante. Este un  avantaj evolutiv decisiv în lupta pentru supravieţuire, întrucât, fără aptitudinea de reconciliere, conflictele ar fi  provocat, încetul cu încetul, o dezmembrare a grupului, iar o primată izolată este foarte vulnerabilă. Etologii au constatat că strategiile de reconciliere utilizate de copiii între 3 şi 6 ani după un conflict – oferirea unui obiect, întinsul mâinii în semn de împăcare, propunerea de a efectua în comun o activitate, desemnarea unui centru de interes, încercarea de a căuta sprijin la un al treilea prieten de joacă – sunt aproape identice cu cele manifestate de cimpanzeii adulţi.

Association for International Arbitration – August 2010 Newsletter

From: AIA Association for International Arbitration
Sent: Monday, August 02, 2010 9:59 AM
Subject: Association for International Arbitration August 2010 Newsletter

Dear Colleagues,

The Association for International Arbitration is pleased to present our August 2010 Newsletter ‘In Touch’.

Included in this newsletter, you will find valuable information on the following topics: Sempra v. Argentina: State of Necessity and Manifest Excess of Powers, Revised UNCITRAL Rules: A Step Forward in International Commercial Arbitration, Mediation in Greece 2010, Mediation in Romania, The Scientific and Methodological Center for Mediation and Law, and the European Engery Ombudsmen Group.

We openly welcome any new ADR-related information and feedback concerning our monthly newsletters.

If you are not yet a member of AIA, you are invited to become a part of our growing international circle of ADR professionals.

For more information on becoming a member, please visit our website.

Best regards,
Johan Billiet
President of AIA